Zpět na blog

Světová HR laboratoř 2015

Jaké to bylo na konferenci pořádané People Management Forem? Několik postřehů přímo z akce. V úterý 24.11. jsem vyrazil na akci PMF ...

4.21.2016
Team Talterra

Jaké to bylo na konferenci pořádané People Management Forem? Několik postřehů přímo z akce.

V úterý 24.11. jsem vyrazil na akci PMF, která se jmenovala Světová HR laboratoř. Těšil jsem se na slibované zahraniční přednášející a zkušenosti ze světa.

Místo v Ústavu molekulární genetiky v Krči bylo vybráno velmi pěkně. Účast téměř 200 lidí byla rovněž slušná. Osobně si myslím, že akce PMF patří k těm nejlepším, které se v současné době v oblasti HR konají. Fórum personalistů už se nějaký ten pátek nekoná a tak jsme se přeorientovali právě na PMF.

Oracle představil svůj přístup k náboru včetně ukázky dema. Protože máme s řešením Oracle zkušenosti z dřívějších projektů (zejména Taleo a PeopleSoft), nebylo tam pro nás nic nového. Ale Milan Černý ukázal líbivý kariérní portál a propojení na LinkedIn, Facebook a Twitter včetně podpory referralů. A to grafické zpracování bylo moc hezké.

Zsolt Fehér (CEO z Assessment Systems) mi mluvil z duše. Zasadil roli HR do strategického rámce, hovořil o využití dat v personalistice pro podporu rozhodování. V HR bychom měli přebírat některé vhodné aspekty z technologických startupů a tím získat konkurenční výhodu.

Se Zsoltem jsem následně strávil nějaký čas o přestávce, tak se třeba vyklube i konkrétní spolupráce.

Každopádně jsem dostal jeden nápad – využívat LinkedIn profily nejen během náboru, ale i v rámci Talent managementu u interních zaměstnanců. Často tam jsou uložené poklady, které jinde v zaměstnaneckých datech nemáme.

Bavily mne oba panely – vždy po třech účastnících. Nicméně flexibilizace práce zas tak daleko v ČR není. Většinu u nás interně stejně již používáme a u našich klientů se objevují pouze ostrůvky. Protože zkrátka záleží na povaze dané práce. Pokud potřebujete konkrétní informace, je lepší se podívat např. na Fleximetr – projekt MPSV a Treximy.

Druhý panel byl o transformacích v HR – Ctirad Lolek z O2 hezky mluvil o vizi – současnost (exTelefonica O2) je tank a budoucí vize je ladná plachetnice. Není to konkrétní, ale každý rozumí tomu, kam se musíme dostat.

Radmila Jirkovská Pinkavová z CET 21 s holandskou kolegyní představili rozvoj top manažerů v Nově (GŘ a 11 ředitelů). S Radkou Pinkavovou jsme již kdysi něco řešili, takže základy programu jsem znal už z dřívějška. Ale důležité je, že zjišťovali dopad programu na finanční výsledky firmy. A průkaznost je obrovská. Navíc každý manažer subjektivně průběžně hodnotil, jak mu rozvojové aktivity pomáhají v dosahování výsledků. V průměru to bylo okolo 15%, největší optimisté tvrdili až 70%. A 360° zpětnou vazbu dělali 3x ročně, tak už se toho nebojte. My to vždy doporučujeme dělat stručně a jasně (lean) a 3x ročně tedy není nic hrozného.

Změření návratnosti investice do lidského kapitálu od pana Jirůtky ze Sophia Solutions jsem už kdysi slyšel. Takže nic nového, navíc tyto věci děláme taky (a řekl bych, že i lépe :).

Závěr patřil prof. Milanu Zelenému. Je to ekonom, který přednáší na amerických i asijských univerzitách a bohužel v ČR není zas tak známý. Jeho příspěvek mne nadchl. Hovořil o tom, že sektor prvovýroby (zemědělství), průmyslu, služeb i státu je již vyčerpaný. Lidská práce již není tolik potřeba a žádný pátý sektor neexistuje. Co tedy s lidmi dál? „Nezaměstnaní jsou vlastně zaměstnanci státu, kteří nic nedělají, ale pobírají mzdu (dávky).“ Hon za vyšší produktivitou zvyšuje zákonitě i nezaměstnanost. Navíc se akcelerují změny – vše je tak rychlé, že nelze plánovat příliš dopředu (5 a více let). Proto i strategické plány mohou být jen přibližné a klíčové je nastavit první krok a pak průběžně ladit. Tuto myšlenku chci více rozvíjet v HR strategiích, se kterými u klientů pracujeme.

Vozit zboží po celém světě je absurdní. Logičtější je vyrábět vše lokálně a celosvětově sdílet návody, recepty a know-how. Je to levnější, rychlejší a šetrnější k přírodě. Baťovské principy předběhly dobu a nyní se začínají znovu-objevovat.

Úžasný byl moderátor Daniel Stach. Skvěle přepínal mezi češtinou a angličtinou, byl výborně připravený a s elegancí kladl dotazy, které kombinoval se zapojením diváků.

Užil jsem si i networking a seznámení s novými lidmi. Příště jdu zas.

Další podobné články